EMLAKÇI VS. İŞ İNSANI
- Onur IRTEM
- 10 Haz 2020
- 3 dakikada okunur
Bugün bakış açısı ile ilgili kısa bir yazı yazmak istedim, aslına bakarsanız koçluk verdiğim bir danışman ortağımın bana teslim ettiği ödevin yani onun şirketinin işletme kılavuzunun muhteşemliği bana bu yazıyı yazdırdı.
Kendine ve yaptığın işe bakış açın ne ? Emlakçı mısın ? Yoksa gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren bir şirketi mi yönetiyorsun ? Lütfen yanlış anlaşılmasın; gayrimenkul sektöründe başarı, emlakçı olduğunuzu kabul ettiğiniz gün başlar, fakat büyüme ve gelişim gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren bir şirketi yönettiğinin farkına vardığın ve bir iş insanı gibi düşündüğün gün gelir. Hayatın her alanında, her zaman büyük düşünmelisin, seni büyük düşünmeye zorlayacak insanlarla çalışmalısın. Birlikte çalıştığın Lider seni hep zorlamalı ama daha da önemlisi birlikte çalıştığın tüm ekip arkadaşların da seni zorlamalı, aksi durumda hiç bir zaman büyüyemezsin, büyük düşündüğünü zannedersin. Peki yaptığın iş ile ilgili ne kadar büyük düşünebilirsin ? Ben sana kendi bakış açım ile bir örnek vermek istiyorum; Gayrimenkul sektöründe çok başarılı işler yapan, bir marka değeri oluşturmuş, iyi oldukça ciroları olan bir danışman olduğunu düşün. Ben de bu sektöre girmek isteyen ve seni takip eden biriyim. Sana gelip, senin iş yapma sistem ve modelini çok beğendiğimi ve seni '' FRANCHISE '' almak istediğimi söylesem, bana cevabın ne olur ? Evet gerçekten çok başarılısın, fakat senin şirketinin iş yapma modelini bana yazılı olarak verebilir misin ? Senin gayrimenkul şirketinin Vizyonu ve Misyonu nedir ? Bana yazılı verebilir misin ? Senin şirketin hangi kaynaklardan ipucu üretiyor ? Sosyal medya, Eski müşteriler, Uzmanlık bölgesi, Yönlendirmeler, Etki çevresi vb. Bunlardan hangilerini nasıl kullanıyor ? Detaylandırıp tüm aşamaları yazılı verebilir misin ? Peki şirketin hangi teknolojiyi kullanıyor ? Veritabanı var mı ? Bu veritabanını nasıl kullanıyor ? Sistem ve modeli ne ? Yazılı verebilir misin ? Şirketinin hizmet verdiği iki grup var, bunlardan biri Alıcı bir diğeri Satıcılar; Peki senin şirketin bu hizmet süreçlerini nasıl, hangi standartlarda hangi sıralama ile yönetiyor ? Alıcı Süreci için ihtiyaç analizini nasıl yapıyor ? Alıcı sözleşmesini nasıl alıyor ? Alternatifleri nasıl sunuyor ? Teklifi nasıl alıyor ve müzakere ediyor ? Tapu sürecini nasıl yönetiyor ? Vb. gibi aslında toplamda 10 aşamalı olan bu süreçlerin tamamını bana detaylı bir şekilde yazılı verebilir misin ? Satıcı süreci için toplamda 12 aşamalı olan süreçlerin tamamını bana yazılı verebilir misin ? Peki ya bütçe ? Şirketin ne kadar karlı bir şirket ? Ürettiği ciro ne kadar ? Peki reklam bütçesi ? Satılan malın maliyeti ? Sabit giderleri ne ? Cirosunun ne kadarı net kar ? Bunları oturup bir inceleyebilir miyiz ?
Özetle bu şirketin işletme kılavuzu yazılı mı ? Yoksa tamamı senin aklında mı ? ( Aklımda diyorsan üzgünüm dostum ama sen öyle olduğunu sanıyorsun, bir iş yapıyorsun evet ama o işin sahibi sen değilsin !! )
Bakış açımı anlatabildim mi ? İşte gerçek markalaşma budur ! Marka sensin söylemi tam olarak budur ! Laf olsun diye marka sensin dememek gerekiyor. Benim bakış açım ve hedefim, Liderlik ettiğim tüm danışman ortaklarımın önce bakış açılarını değiştirmek, bir CEO gibi düşünmelerini sağlamak ve akabinde onları büyüterek gerçek anlamda birer marka olmalarını sağlamak ! Gidip bir franchise almak yerine, kendi şirketlerini franchise edebilecek seviyeye onları taşımak !
2 önemli noktayı bir birinden ayırmak gerekiyor. Emlakçılık alanında sürekli eğitim almalısın, sonuç olarak bu meslekte uzman oldukça para kazanabilirsin, fakat bir yandan da şirketini nasıl yönetmen gerektiğine bugün oturup bir karar vermelisin ve bu konuda işin uzmanlarından destek almalısın.
Son olarak şu örneği vererek yazımı noktalayacağım, diyelim ki şirketine bir yönetici ya da asistan işe alıyorsun. Aynı yukarıda yazdığım gibi senin şirketinin bir işletme kılavuzu yok ise, senin şirketin hangi standartlarda iş yapıyor yazılı değilse ve sen bunu işe aldığın kişiye vermediysen, bu kişiden nasıl yüksek standartlarda iş yapmasını bekliyorsun ? Onu nasıl ölçülebilir tutacaksın ? Ona nasıl hedefler vereceksin ? Seninle aynı vizyon ve misyonu içselleştirmesini nasıl bekliyorsun ?
Umarım bakış açımı size anlatabildim, size en büyük tavsiyem hemen bugün, oturup yukarıda bahsettiğim gibi adım adım şirketinizin işletme kılavuzunu yazmaya başlayın. Böylece mevcut şirketinizi nasıl daha karlı hale getirebileceğinizi de göreceksiniz, çünkü bu kılavuz size aslında neleri daha iyi yapabileceğinizi de okuyacak !
Bunu nasıl yapacağım diyorsanız size destek vermek için ben hazırım, istediğiniz zaman bu konuda sohbet edebiliriz. Size emlakçılığı anlatmayacağım, hatta belki bir çoğunuz emlakçılığı bana anlatabilir, fakat bakış açınızı değiştirip mevcut şirketinizi daha karlı bir noktaya taşıyacağıma emin olabilirsiniz.
'' Think like a CEO ''
Harika bir gün olmasını dilerim.

Onur IRTEM Keller Williams Boğaziçi CEO/Takım Lideri
Kommentare