GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE ÇOK PARA VAR ! PEKİ KAZANMAK KOLAY MI ? GELİN BİR BAKALIM.
- Onur IRTEM
- 10 Haz 2020
- 4 dakikada okunur
Profesyonel olarak Gayrimenkul Danışmanlığı yapmaya karar verdiysen eğer; çok doğru bir karar vermişsin demektir. Bu işte çok ama çoooook para var ve ayrıca başarılı olmanın ve takdir görmenin getirdiği manevi kariyer tatmini var, bir o kadar da basit ve kolay bir meslek. Yapılması gerekenler o kadar basit o kadar net ki! İşte olay tam da burada kopuyor. Neden mi? Çünkü basit olanı uygulamak zordur.
Bu meslekte gerçekten para kazanmak ve başarılı olmak istiyorsan aşağıda yazacaklarımı çok ama çok iyi okumanı tavsiye ederim;
1) Öncelikle bu işi yapmaya nasıl karar verdin? Bana pardon kendine bunu bir anlat derim. Uzun süredir iş arıyorsun fakat bulamadıysan ya da mecbur kaldığını hissederek bu işe giriyorsan açık konuşmam gerekirse %90 oranla bu işi de başaramayacaksın. Bu işi net bir şekilde kararlı olarak yapmaya karar vermeden bu işe girmemeni tavsiye ederim.
2) Bu mesleği yapmaya karar verdiysen, kendi işini kurmaya yani kendi işinin sahibi olmaya karar vermişsin demektir. Öncelikle önemle tavsiye ederim ki '' KENDİ İŞİNİN SAHİBİ OLMAK NE DEMEK? '' bu cümleyi otur etraflıca bir düşün, ne demek olduğunu bilmiyorsan iyice araştır öğren ve hazmet! Kendi işini kurmak demek = Yatırım yapmak demektir! Kendi işine yapabileceğin yatırımın var mı? İşini kurduktan sonra 4/5 ay para kazanamazsan bu senin hayatını nasıl etkiler? Bu işe girerken kimlere karşı sorumlusun? Onların tam olarak manevi desteğini alıp mı bu kariyere başlıyorsun? Bu soruların tamamına kendi içinde cevap vermelisin! Birde en önemlisi kendi işini kuruyorsan tabi ki vergi mükellefi olmak zorundasın. Bu işten gelir elde edeceksin, peki bunu nasıl tahsil edeceksin ? Eğer faturasız kaçak olarak yasal olmayan bir para kazanmayı hedefliyorsan kusura bakma bu meslek sana göre değil.
3) Gayrimenkul danışmanı olmaya karar verdiysen şunu bilmelisin ki sen hizmet sektöründe profesyonel ve kapsamlı bir şekilde danışmanlık hizmet vererek para kazanacaksın. Bu da demek oluyor ki, bir konuda danışmanlık verebilmek için iyi bir eğitim almalı ve işine hakim olmalısın. Fakat şunu da bilmelisin ki almış olduğun eğitim bu işin sadece ABC si. Senin sürekli okuyarak araştırarak, yeni bilgiler edinerek kendini geliştirmen gerekiyor. Piyasa eğitimsiz bu işi düşe kalka yapmaya çalışan emlakçılar ile dolu. Bir de bunun yanında eğitimli binlerce gayrimenkul danışmanı var.Peki sen bu kadar rakibin arasından nasıl sıyrılacaksın ? Nasıl fark yaratacaksın? Nasıl marka olacaksın? Bu soruları kendine her gün sormalısın, her gün sormalısın ki, beynin fark yaratmak için çalışmaya başlasın.
4) Bu mesleğin olmazsa olmazı '' UZMANLIK ALANI '' ve '' UZMANLIK BÖLGESİ '' seçmelisin. Eğer bir uzmanlık alanın ve uzmanlık bölgen yok ise bu işten para kazanman imkansız. Tabi ki şansın yaver giderse birkaç kez güzel paralar kazanabilirsin. Ama senin hedefin uzun vadeli bir kariyer ise o zaman mutlaka '' UZMAN OLMALISIN ''.Bir düşün bakalım her davaya bakan avukat? Her ameliyata giren doktor ya da her alana bakan mühendis var mı? Yoksa kendi içlerinde Ceza avukatı, Boşanma avukatı, Kalp cerrahı, Beyin cerrahı, İnşaat mühendisi, Bilgisayar mühendisi diye ayrılmışlar mı? Peki o halde sence her alanın gayrimenkul danışmanı olabilir mi? Uzmanlık bölgesi nedir nasıl çalışılır? Bu detaylı bir eğitim konusu olduğundan burada bu konuya girmeyeceğim tek istediğim konuyu kavraman.
5) Kendine şu soruyu sormanı öneriyorum. Ben bir takım oyuncusu muyum? Neden mi? Çünkü bu meslek bir takım işidir. Önce kendi ofisindeki takım arkadaşların, sonra uzmanlık bölgendeki takım arkadaşların ile iyi ilişkiler kurmalı ve koordineli bir şekilde çalışmayı öğrenmelisin. Gerçekleştireceğin 10 işlemden 7 tanesi paylaşımlı yani takım çalışmasının sonucu gerçekleşecektir. Eğer sektörde etik çalışmayan, sevilmeyen, paylaşım yapmayan bir danışman olarak tanınırsan bu mesleği uzun vadeli ve başarılı bir şekilde yapman İMKANSIZDIR!
6) Sosyal medyayı ve teknolojiyi çok iyi kullanmak zorundasın! Bunun sebeplerini anlatmama gerek dahi olmadığını düşünüyorum. Günümüzde geldiğimiz noktada pazarlama sosyal medya olmadan mümkün değil. Kendini bir marka haline getirebilmek için, elinde portföyleri etkili bir şekilde pazarlayabilmek için '' SOSYAL MEDYA '' elindeki en güçlü silah bunu sakın unutma!
7) Aktif ve girişken bir insan mısın? Bu soruyu kendine sormanı istiyorum. Çünkü bu meslek evde ya da ofiste bilgisayar başında oturarak yapılabilecek bir meslek değil. Aktif, sosyal ve girişken olmak zorundasın. Bol bol insan tanımalısın. Tanıdığın insanlardan doğru ve etkili bir şekilde faydalanmayı bilmelisin. Sosyal çevreni ve bugüne kadar edinmiş olduğun iş çevreni çok iyi analiz etmeli ve değerlendirmelisin. Her gün ama her gün en az 5 yeni kişi ile tanışmalısın. Bu bir garsonda olabilir, uzmanlık bölgendeki muhtar da olabilir, başka bir ofisteki bir danışman arkadaşın da olabilir ya da uzmanlık bölgendeki spor salonundaki yeni bir kişide olabilir. Sıcak temas ve tanışma olmadan bu meslekten para kazanamazsın. Sana her an 1 milyon dolar kazandırma ihtimali olan o sihirli soruyu '' Yakın zamanda sizin ya da çevrenizdeki bir tanıdığınızın Gayrimenkul alma/satma ya da kiralama, yatırım yapma düşüncesi var mı? '' her gün ama her gün sormalısın. Özetle SAHADA OLMALI VE SAHA ÇALIŞMASI YAPMALISIN.
8) Bu mesleği '' KURUMSAL '' olarak yapmak istiyorsan şunları çok iyi bilmelisin; Sözleşmesiz portföy, portföy değildir. Sözleşmesiz portföy çalışamazsın.
Yer gösterme formu olmadan gösterilen portföy sana para kaybettirir hatta hiç kazandırmayabilir.
Yapacağın her işlem yasal ve + KDV yani faturalı işlem olmalıdır.
Fakat tabi ki bunların hiçbirini yapmadan da bu mesleği '' EVİNDE OTURARAK '' da yapabilirsin. Seçim çok basit ve tamamen sana ait. Fakat başarıya giden yol hangisi diye sorarsan cevap açık ve net ortada. Dünya devi şirketlerin yapılarını ya da bu meslekte başarılı olmuş uzman gayrimenkul danışmanlarının çalışma prensiplerini incelersen bu meslekte sadece tek doğru olduğunu anlarsın.
9) PROAKTİF olmalısın; Pro aktif olmak, bir davranış özelliğidir. Olaylarda edilgen olup sonuçlardan ve başkalarından etkilenmek yerine olaylar olmadan önce olasılıkları düşünüp planlı bir şekilde harekete geçerek sonucu etkilemek, dolayısıyla başka insanların üzerinde etki sahibi olabilmek için benimsenmesi gereken bir alışkanlıktır. Daha açık söylemem gerekirse gelebilecek itirazları nasıl karşılayacağını önceden bilmeli ve hazırlıklı olmalısın.
10) Asla ama asla pes etmemelisin '' Bir iş için olmuyor, verim alamıyorum demeden önce; durup bir düşün bakalım sen o iş için ne kadar emek verdin? ''
Yazımın en başında da söylediğim gibi Yapılması gerekenler o kadar basit o kadar net ki! İşte olay tam da burada kopuyor. Neden mi? Çünkü basit olanı uygulamak zordur.
Başarılar dilerim,
Onur IRTEM
Keller Williams Boğaziçi
CEO/

Takım Lideri
Comments